Steenarend jaagt weer op ganzen

Provincie Zuid-Holland heeft opnieuw ontheffing verleend om met een steenarend ganzen te verjagen en incidenteel te doden.

Steenarend+jaagt+weer+op+ganzen
© eaglewatch.nl

Dat antwoordt het provinciebestuur op vragen van de Partij voor de Dieren. Gedeputeerde Staten vinden de steenarend een 'zinvolle aanvulling' op de bestaande verjagingmethoden en 'zeker niet minder diervriendelijk dan verjaging ondersteund door afschot'.

Legaal

Ook is het inzetten van de steenarend niet in strijd met de Europese Vogelrichtlijn. De Flora- en faunawet biedt de mogelijkheid om ontheffing voor het gebruik van jachtvogels, zoals de steenarend te verlenen, aldus Gedeputeerde Staten.

'Om reden van dierenwelzijn zijn wij op zoek zijn naar diervriendelijker alternatieven voor het verjagen van ganzen. Een van de mogelijkheden die wij willen onderzoeken is het gebruiken van een natuurlijke vijand van de ganzen.'

Handel

Volgens de Partij voor de Dieren werkt de inzet van de steenarend illegale handel in de hand. De provincie erkent dat dit het geval kan zijn, maar distantieert zich hiervan.

'Het op grond hiervan in Nederland al dan niet toelaten van het bezit van deze diersoorten valt echter buiten de verantwoordelijkheid en bevoegdheid van de provincie.'

Lees meer hierover deze week in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer