Een+derde+bio%2Dbiggen+in+Denemarken+sterft
© Keten Duurzaam Varkensvlees

Een derde bio-biggen in Denemarken sterft

In Denemarken wordt op biologische bedrijven een op de drie biggen doodgeboren of sterft voor het spenen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Aarhus. Het Deense ministerie van Landbouw pleit voor een speciaal fokprogramma.

Als belangrijke oorzaak van die sterfte blijkt het verhongeren van de biggen. Op biologische bedrijven lopen biggen vrij rond. Dat bemoeilijkt het monitoren in de periode rond het werpen en in de lactatieperiode waardoor meer biggen verhongeren.

Daarnaast vormen infecties een grotere bedreiging en sterven biggen door verdrukking.

Gangbare bedrijven

Op gangbare bedrijven sterft ongeveer 14 procent van de biggen tijdens de geboorte of de eerste levensweken. De onderzoekers benadrukken dat de gegevens moeten worden aangevuld met meer onderzoek.

De conclusie is in ieder geval dat er iets moet gebeuren. Eén manier waarop het Deense landbouwministerie het sterftecijfer wil drukken, is door binnen een fokprogramma meer de nadruk te leggen op vitaliteit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer