Asscher wil nieuwe regels arbeidsmigratie

De Europese Unie (EU) moet nieuwe regels maken om de uitwassen van het vrije verkeer van werknemers aan te pakken. Dat schrijft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de Volkskrant.

De volksverhuizing vanuit Oost-Europa naar het Westen heeft volgens Asscher een 'ontregelend effect op armere en minder hoogopgeleide burgers in rijkere EU-landen'.

Hun werk en inkomen worden bedreigd door nieuwkomers, die veel lagere lonen gewend zijn en de welvaartsstaat nog niet goed kennen.

In Nederland werken naar schatting zo'n 300.000 nieuwkomers, onder wie ongeveer 150.000 Polen. In 2014 komen er mogelijk nog meer bij, als voor Bulgaren en Roemenen de grenzen opengaan.

Uitbuiting

'Arbeiders uit armere EU-landen worden soms uitgebuit door gewetenloze werkgevers, die daarmee een concurrentievoordeel behalen ten opzichte van degenen die zich wel aan de regels houden', stelt Asscher.

Werknemers krijgen volgens de minister nog te vaak betaald onder het minimumloon, moeten te lang werken en betalen soms teveel huur betalen voor 'belabberde onderkomens'.

Land- en tuinbouw

Zeker 12 procent van het personeel in de Nederlandse land- en tuinbouw komt uit Midden- en Oost-Europa. In de zakelijke dienstverlening gaat het om 7 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer