Daling+melkveehouderij+kleinst+in+Groningen
© Nieuwe Oogst

Daling melkveehouderij kleinst in Groningen

Het aantal melkveebedrijven daalde in Groningen de afgelopen veertien jaar het lichtst in vergelijking met andere provincies. Dat blijkt uit een analyse van Taeke Wahle van LTO Noord Groningen in samenwerking met Productschap Zuivel.

Groningen telt in 2013 949 melkveebedrijven. In 1999 waren dit er 1.531. Dat is een afname van 38 procent.

Confronterend

Confronterende cijfers stelt melkveehouder en LTO Noord Groningen-bestuurder Matthëus Gorter uit Oldekerk. ‘Het gaat heel hard. In de grotere provincies is meer dan de helft van de melkveebedrijven weg.'

Wahle maakte een overzicht van de ontwikkeling van de melkveehouderijsector in de Groninger gemeenten (zie pdf). Akkerbouwgemeenten als Bellingwedde en De Marne laten een groei in de melkveehouderij zien.

Groninger Verdienmodel

Met deze cijfers in handen kan LTO Noord samen met de Natuur- en Milieufederatie en provincie het Groninger Verdienmodel handen en voeten geven, stelt Gorter.

‘Duidelijk is dat in Groningen groei zit. De provincie heeft niet alleen de kleinste afname van het aantal melkveebedrijven, onlangs werd ook bekend dat Groningen gemiddeld genomen over de jongste boeren beschikt. Groningen is ‘the place to be’ voor de melkveehouderij.’

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Noord

Weer

 • Zaterdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
Meer weer