Houtkap kan tot meer CO2-uitstoot leiden

Het kappen van bomen voor bio-energie brengt het risico met zich mee dat de uitstoot van CO2 eerst vele jaren stijgt, voordat deze daalt. Het kan wel honderd jaar duren voordat er sprake is van een vermindering.

Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerde analyse van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en Alterra Wageningen UR. De duurzame bio-energie moet fossiele brandstoffen als olie, gas en steenkool vervangen.

Het PBL heeft liever dat rest- en afvalhout beter wordt benut en dat gekapt hout eerst wordt toegepast als bouw- of productiemateriaal en pas aan het eind van de levensduur in het afvalstadium als bio-energie wordt ingezet.

Er wordt dan immers veel tijd gewonnen omdat de koolstof voor lange tijd in houten producten wordt vastgehouden, stelt het bureau.

Klimaatafspraken

Als houtkap gaat toenemen om meer energie uit biomassa op te wekken, dan kan dit het bereiken van de klimaatafspraken om de uitstoot van CO2 voor 2020 en 2050 te verminderen eerder moeilijker maken dan dichterbij brengen, meent het PBL.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer