Uitbreiding kan weer bij De Zumpe

Veehouders bij beschermd natuurmonument De Zumpe in Doetinchem mogen sinds kort weer uitbreiden. Volgens provincie Gelderland levert het gebied de laatste jaren geen problemen meer op voor bedrijfsuitbreiding.

Natuurgebied De Zumpe, net ten oosten van Doetinchem, is ongeveer 24 hectare groot. Het is een beschermd natuurmonument. Deze gebieden zijn beschermd via de Natuurbeschermingswet.

Volgens Albert Fopma van provincie Gelderland moeten veehouders die bij een beschermd natuurmonument willen uitbreiden, een Natuurbeschermingswetvergunning aanvragen. 'De toets is lichter dan bij Natura 2000 en de economische belangen wegen mee.'

Als een veehouder wil uitbreiden, waarbij een lichte toename is van een aantal mol per hectare per jaar, is de vergunningverlening volgens Fopma geen probleem.

Bij grotere toename van de stikstofdepositie wordt saldering toegepast. Hierbij worden vooral de ammoniakrechten van gestopte bedrijven benut.

Achtergronddepositie

Fopma stelt dat bedrijfsuitbreiding de laatste jaren geen problemen opleverde. Volgens hem is de achtergronddepositie op De Zumpe relatief laag: circa 1.700 mol. Fopma stelt dat dit per jaar varieert en dat deze hoeveelheid nog daalt.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer