LTO: zorg om functioneren Europese markt

LTO Nederland maakt zich zorgen over het functioneren van de Europese interne markt. Voorzitter Albert Jan Maat heeft die zorg geuit.

Maat stelt dat scepsis tegenover Europa en de neiging van EU-lidstaten om op eigen houtje maatregelen te nemen op bijvoorbeeld het gebied van voedsel, grote nadelen kunnen opleveren voor sectoren, die sterk op export zijn gericht.

'Laten we de interne, open markt in Europa koesteren', voegt de LTO-voorzitter toe. Hij staat vierkant achter uitlatingen van Unilever-topman Dick Toet, die begin deze week in het Financieele Dagblad een waarschuwend signaal afgaf.

Eenzijdig

Unilever maakt zich zorgen over de Europese interne markt. Het bedrijf stelt vast dat steeds meer EU-lidstaten eenzijdig extra eisen stellen aan voedingsmiddelen.

Toet noemt als voorbeeld Frankrijk dat eenzijdig, zonder op Europese regelgeving te wachten, verschillende extra maatregelen heeft afgekondigd. 'Als we een interne markt willen houden, moeten we werken met Europese autoriteiten die beslissen over wetgeving', stelde Toet in de krant.

Steun

LTO Nederland is het helemaal eens met het pleidooi van Unilever. 'Wij ervaren dat als een steun in de rug. De grote verschillen in regelgeving binnen de Europese Unie zitten ook de land- en tuinbouw dwars', zegt Maat namens LTO Nederland en de Europese koepelorganisatie Copa-Cogeca.

Hij geeft aan dat LTO, samen met andere ondernemersorganisaties, bereid is met Unilever op te trekken in de lobby voor een interne markt waarin afzonderlijke lidstaten geen eigen barrières opwerpen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer