Emissiereductie haalbaar en betaalbaar

De ambities van de Nederlandse landbouw om de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren zijn haalbaar en betaalbaar, blijkt uit onderzoek van LEI Wageningen UR en CLM.

Emissiereductie+haalbaar+en+betaalbaar
© Nieuwe Oogst

Alleen glastuinbouwbedrijven die moeten investeren in zuiveringsinstallaties voor spuiwater overschrijden het normbedrag voor de betaalbaarheid. Dat bedrag is gesteld op 1 procent van het bedrijfssaldo.

Om te voldoen aan de kwaliteitsnormen voor oppervlaktewater moeten de normoverschrijdingen in de landbouwsectoren afnemen met 50 procent in 2018 en 90 procent in 2023. Deze ambitie is omschreven in de Tweede Nota Duurzame Gewasbescherming, die geldt voor de periode van 2013 tot 2023.

Impact en effect

Maatregelen om normoverschrijdingen te beperken hebben betrekking op driftbeperking in open teelten en zuivering van spuiwater voor de glastuinbouw. LEI Wageningen UR en CLM berekenden in opdracht van het ministerie van Economische Zaken de financiële impact van de maatregelen en het effect op de emissiereductie.

Belangrijke conclusie uit het onderzoek is dat de aangekondigde maatregelen over het algemeen voldoende zijn om de gestelde normen te halen. Eventueel zijn aanvullende maatregelen nodig voor de aanpak van erfemissies of probleemstoffen.

Extra jaarkosten

In de open teelten blijven de extra jaarkosten voor emissiebeperking gemiddeld beneden 1 procent saldoverlies voor de bedrijven.

Vooral glastuinbouwbedrijven die moeten investeren in waterzuiveringssystemen met koolfilter overschrijden de grens voor betaalbaarheid. Van de glastuinbedrijven met substraatteelt maakt naar de schatting de helft inmiddels gebruik van waterzuivering op basis van waterstofperoxide met UV.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer