Juli 2013: twee keer zoveel zomerse dagen

Juli 2013 telt bijna twee keer zoveel zomerse dagen als gemiddeld en belandt daarmee in de top 10 van de zonnigste en warmste julimaanden ooit. 'Het was zonnig, warm en droog en bij uitstek een maand om vakantie te vieren', concludeert Weeronline.nl.

Het totale aantal zomerse dagen met maxima boven de 25 graden komt deze maand uit op vijftien en dat is ruim boven de gemiddelde 8,8 dagen. Sinds de temperaturen worden bijgehouden, gebeurde dat slechts vier julimaanden eerder.

Bovendien was de eerste hittegolf sinds 2006 een feit: zeven zomerse dagen op een rij, waarvan drie tropische met maxima boven 30 gaden.

Gemiddelde temperatuur

Vooralsnog kwam de gemiddelde temperatuur in juli uit op 19,1 graden, tegenover 17,9 graden gemiddeld. Een trendbreuk, want alle zes eerdere maanden van 2013 waren juist te koud voor de tijd van het jaar.

Bovendien was juli zeer zonnig, met naar verwachting 257 uur zon tegenover 202 uur normaal.

Regen

De regen was vaak ver te zoeken: station De Bilt registreerde deze maand 22 droge dagen tegenover twaalf normaal. Alleen op 3, 26 en 27 juli viel meer dan 5 millimeter neerslag op één dag.

De provincies Nood-Holland, Friesland en het westen van Groningen en Zuid-Holland kwamen als droogste uit de bus met in totaal slechts 20 tot 30 millimeter regen.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer