Koud voorjaar zet winst Nutreco onder druk

Diervoederproducent Nutreco heeft in de eerste zes maanden van dit jaar de winst flink zien dalen, onder meer door een lagere vraag naar zalmvoer in Noorwegen. Dat bleek bij de presentatie van de resultaten over het eerste halfjaar.

De omzet ging iets omhoog ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De bedrijfswinst, ebita exclusief eenmalige kosten en baten, kwam uit op 94,1 miljoen euro, ruim 9 procent lager dan in 2012.

De winst uit de verkoop van visvoer daalde met ruim 20 procent, onder meer doordat het zeewater in Europa kouder was dan normaal. Verwacht wordt dat de groei in de laatste helft van het jaar weer herstelt en dat er over heel 2013 een kleine organische volumegroei wordt gerealiseerd.

Ebita

De onderneming verwacht over het gehele jaar een ebita die ten minste in lijn is met die over 2012 (261,1 miljoen euro). De nettowinst over de eerste 6 maanden bedroeg 53,5 miljoen euro, tegen 82,2 miljoen euro vorig jaar.

De omzet bedroeg 2,4 miljard euro, bijna 2 procent hoger dan in het vergelijkbare tijdvak in 2012. De resultaten liggen een fractie boven de gemiddelde verwachting van analisten.

Mengvoer

Topman Knut Nesse liet weten tevreden te zijn met de winstmargeverbetering die Nutreco bewerkstelligde in het Mengvoer (Premix & Feed) segment. Deze marge ligt nu op 7,4 procent, hoger dan de eigen verwachting van het bedrijf.

Nesse herhaalde de eerdere verklaring van Nutreco dat de onderneming de strategische opties voor de mengvoer- en vleesactiviteiten in Spanje onderzoekt. De topman gaf daarover geen nadere informatie.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer