Europa brengt methaanuitstoot in kaart

Om de methaanuitstoot van melkkoeien te verlagen, slaan ruim vijftig onderzoekers uit zeventien Europese landen de handen ineen. Dat team wil methaanreductie bereiken via genetica.

'In al die landen wordt al gewerkt aan betrouwbare methoden om de uitstoot van methaan bij koeien te meten. Die kennis wordt nu gebundeld in netwerk Methagene', vertelt Yvette de Haas van Wageningen UR Livestock Research.

De Europese Commissie stelt 600.000 euro beschikbaar. Doel is koeien te fokken die evenveel melk produceren en net zo gezond zijn als de huidige dieren, maar veel minder broeikasgassen uitstoten.

Meten en fokken

Naast het ontwikkelen van protocollen om op grote schaal methaan te meten, zoeken de onderzoekers naar indicatoren die nog makkelijker en goedkoper te meten zijn.

'Ieder land is zijn eigen onderzoek gestart op dit terrein en dat is kostbaar. Om voldoende informatie te verzamelen is samenwerking noodzakelijk', stelt De Haas.

Informatie verbinden

'Voor het opstellen van een betrouwbare en makkelijk uitvoerbare methodiek en daar informatie over genetica aan te verbinden, hebben we data nodig van tien tot vijftienduizend melkkoeien', weet de onderzoekster.

De huidige data van alle landen komt op ongeveer zesduizend koeien. 'De komende vier jaar gaan we tijdens Methagene dus gestaag door met het bemonsteren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer