Miljoenen voor aanpak honger in Afrika

Nederland investeert de komende vijf jaar 40 miljoen euro in oplossingen om hongersnood in de Sahel en de Hoorn van Afrika te voorkomen. Dat meldt minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Droogte, tegenvallende oogsten, hoge voedselprijzen, klimaatverandering en conflicten bedreigen nog altijd miljoenen mensen in Afrika. De rijkssteun gaat naar het World Agroforestry Center (ICRAF) en richt zich op Mali, Burkina Faso, Niger, Ethiopië en Kenia.

‘Tijdelijke oplossingen, hoe noodzakelijk ook, bieden te weinig soelaas. Investeringen in rurale ontwikkeling zijn urgent nodig', geeft Ploumen aan.

Duurzame economische ontwikkeling

Doel van de steun is om de omslag te maken van boeren en boerinnen die nauwelijks in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien naar duurzame economische ontwikkeling.

Het programma richt zich op gebieden waar net genoeg regen valt om succesvol landbouw te bedrijven. Het investeert in betere landbouwtechnieken, bescherming van inheemse boomsoorten, waterbeheer, toegang tot markten en versterking van de lokale economie.

Lichtpuntjes

Gelukkig zijn er volgens de bewindsvrouw ook lichtpuntjes. 'Lokale boeren hebben de afgelopen jaren op miljoenen hectaren weinig productieve grond met lokale technieken hun productie weten te verhogen.'

Die technieken worden opgeschaald en verrijkt met kennis van onder meer de Vrij Universiteit Amsterdam, bedrijven en lokale non-gouvernementele organisaties.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer