Naturalis 'voor 98 procent' zeker van wolf

Biodiversiteitscentrum Naturalis in Leiden is er na autopsie 'voor 98 procent' zeker van dat het vrijdag bij Luttelgeest doodgereden dier een wolf is. Mogelijk verblijven er al meer wolven in dat gebied.

Het gaat om een vrouwtje van twe tot drie jaar volgens bioloog Jaap Mulder en de collectiebeheerder van de zoogdieren, Steven van der Mije. Het doodgereden dier is vanochtend in Leiden onderzocht.

Daar bleek dat de opbouw van het gebit, de structuur van de vacht en de bouw van de poten van het beest typisch voor een wolf zijn. 'Dat is bij een hond echt duidelijk anders', stelt Van der Mije.

DNA-onderzoek

Zowel Naturalis als het Duitse Senckenberg Instituut doet DNA-onderzoek om onomstotelijk vast te stellen dat na 150 jaar de eerste wolf weer in Nederland is opgedoken. Naturalis onderzoekt of het DNA zoals verwacht van de soort wolf (canis lupus) is.

Dat moet eind van deze week duidelijk zijn.

Typische wolvenschedel

Het ontlede dier heeft volgens Van der Mije een typische wolvenschedel. 'We weten dat er in Nederland een fokker is die wil dat zijn honden zoveel mogelijk op een wolf lijken, maar dat zijn hele dure dieren die zeker gechipt worden.'

'Ook heeft in het afgelopen weekeinde geen enkele fokker, dierentuin of natuurbeheerder in ons deel van Europa de vermissing van een wolf gemeld', vult hij aan.

Duitse roedel

De wetenschappers van Naturalis en ARK denken dat de doodgereden wolf is weggezworven van een Duitse roedel. Het is normaal dat jonge wolven hun familie verlaten.

Vaak gaan deze dieren als verkenner op zoek naar een geschikte plek voor een nieuwe roedel. 'Vanaf de grens naar de Noordoostpolder is een afstand die een wolf makkelijk in een nacht aflegt', benadrukken Van der Mije en Mulder.

Meer wolven

Beide onderzoekers sluiten ook niet uit dat er al meer wolven rond Luttelgeest zijn. 'Je weet pas echt zeker dat ergens wolven zitten, als er eentje wordt doodgereden die je kan onderzoeken.'

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    11° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer