KNMI: koud zeewater tempert juniwarmte

Juni was net als de voorgaande maanden koud voor de tijd van het jaar. Het is de zesde maand op rij met een gemiddelde temperatuur die lager uitkomt dan het langjarig gemiddelde. Dat was het laatst het geval in 1985, meldt het KNMI.

De gemiddelde maandtemperatuur voor juni 2013 komt in De Bilt uit op 15,3 graden tegen 15,6 normaal. Opvallend zijn de regionale verschillen. Vooral aan zee was het koel, omdat het zeewater nog steeds te koud is voor de tijd van het jaar.

Zo kwam de gemiddelde temperatuur in Den Helder uit op 13,6 graden tegen 14,7 normaal. Omdat de invloed van de zee langs de oostgrens van Nederland het kleinst is, lag daar de temperatuur hoger dan normaal.

Warme lucht

Rond 18 juni werd vanuit het zuiden korte tijd zeer warme lucht aangevoerd. Het werd die dag in een groot deel van het land tropisch warm. In Eindhoven werd het 32,4 graden, landelijk de hoogst gemeten temperatuur van deze maand, weet het KNMI.

De kortdurende warmte werd verdreven door zware onweersbuien, waarvoor het KNMI op 20 juni een code oranje uitgaf voor Gelderland, Drenthe en Overijssel. Op die dag viel er in het Noordoosten 50 millimeter of meer met lokaal wateroverlast tot gevolg.

Neerslag

De meeste neerslag viel in het Drentse Zweelo: 90 millimeter. In de nacht van 20 op 21 juni kwam vooral in delen van Zeeland zware regenval voor met plaatselijk 60 millimeter of meer.

Ondanks de buien gaat juni als een vrij droge maand de boeken in. Gemiddeld over het land viel 68 millimeter gevallen tegen 68 normaal, geeft het KNMI aan.

Sombere maand

Juni was ook een sombere maand. Gemiddeld over het land kwam het aantal zonuren uit op 184 tegen 201 normaal. Vooral rond de langste dag scheen de zon maar mondjesmaat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer