NVP: 'Dijksma moet vogelgriepschade betalen'

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) wil dat het ministerie van Economische Zaken opdraait voor de schade die de pluimveehouderij heeft geleden - en nog lijdt - van de uitbraak van laagpathogene vogelgriep in Leusden.

NVP%3A+%27Dijksma+moet+vogelgriepschade+betalen%27
© Studio Kastermans

De pluimveesector betaalt, via heffingen van Productschap Pluimvee en Eieren, gezamenlijk de kosten voor het ruimen van pluimvee bij een vogelgriepuitbraak.

NVP stelt dat de uitbraak in Leusden voorkomen had kunnen worden, als staatssecretaris Sharon Dijksma van EZ dit voorjaar akkoord was gegaan met een ophokgebod.

Wilde vogels

De sector vraagt al langer om zo’n ophokplicht, maar de roep werd nog sterker na twee uibraken op vrije uitloopbedrijven in Lochem en Zeewolde, eerder dit jaar. Uitloopkippen hebben aantoonbaar meer kans om besmet te raken met vogelgriep.

Dat komt omdat zij vaker in contact komen met (uitwerpselen van) wilde vogels.

Claimen

Hoeveel de NVP precies wil claimen, is nog niet bekend. Het is volgens de vakbond moeilijk om de gevolg- en marktschade vast te stellen. Op de exacte vaststelling van de totale schade komt de NVP nog terug.

'Te zijner tijd komen wij met een redelijke onderbouwing op basis van de geleden handelsschade, vooral bij de export naar Rusland en andere landen’, schrijft NVP-voorzitter Gert-Jan Oplaat aan Dijksma.

Het is nog niet bekend wat het LTO/NOP-standpunt in deze is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer