Staarten biggen minder kort gecoupeerd

Varkenshouders gaan staarten van biggen minder kort couperen. Wellicht wordt op termijn zelfs helemaal gestopt.

Staarten+biggen+minder+kort+gecoupeerd
© Ruud Ploeg

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken kreeg vanmorgen op het varkensbedrijf van Dick van der Vegt, de bijbehorende 'Verklaring van Dalfsen' overhandigd.

Dat gebeurde door LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat en directeur Frank Dales van de Dierenbescherming. Maat noemde de initiatiefnemers van de werkgroep Krulstaart ‘Dappere boeren’. 'Zij zochten samen met de Dierenbescherming het gesprek over couperen van staarten.'

'Verklaring van Dalfsen'

De verklaring van Dalfsen is een plan van aanpak om gefaseerd anders om te gaan met het couperen van staarten. Ook de Nederlandse Vakbond Varkenshouders heeft zich aangesloten bij het initiatief.

Tevens werd het rapport ‘Varkens houden met een krul’ – zoektocht naar het voorkomen en bestrijden van staartbijten gepresenteerd.

Werkgroep Krulstaart

De verklaring is een resultaat van de ‘Werkgroep Krulstaart’. Die heeft tijdens een reeks bijeenkomsten met deskundigen kennis vergaard over de oorzaken van staartbijten en nagedacht over een andere aanpak dan couperen.

Varkenshouder Dick van der Vegt vertelde tijdens de bijeenkomst over zijn ervaring om steeds meer van de staarten van zijn dieren intact te laten. Hij gaf de staatssecretaris tevens een korte rondleiding op zijn bedrijf.

Ruimte

Dijksma meent dat 'dappere boeren' ruimte verdienen om hun ambities te realiseren. 'Daar hoeft een staatssecretaris geen deadline aan te verbinden of regels voor op te leggen. Mocht het zo zijn dat stoppen met couperen van staarten meer kost, dan moeten we zo eerlijk zijn dat de consument meebetaalt', aldus Dijksma.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer