Brabantse handelaar in pesticiden opgepakt

Een man in Noord-Brabant is aangehouden op verdenking van de handel in verboden pesticiden. Hij handelde in drie middelen, meldt de NOS: Violin, Orthene en BN3.

Die beschermen sierbloemen tegen insecten, maar zijn in Nederland niet toegestaan. De gewasbeschermingsmiddelen kunnen schadelijk zijn voor het milieu en de volksgezondheid.

De handelaar heeft volgens justitie tonnen verdiend aan de illegale handel. De middelen werden verkocht aan bedrijven in het zuidwesten van het land. In Zuid-Holland werd vorige week een rozenkweker aangehouden die de pesticiden zou hebben voorzien van een vals etiket.

BN3

BN3 kwam waarschijnlijk uit Rusland. Er werden in november al vier mensen aangehouden, die werkten bij een bedrijf in Noord-Holland dat de stof uit Rusland zou importeren.

In Nederland mogen alleen pesticiden worden verkocht die zijn goedgekeurd door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

Oppervlaktewater

Middelen die zijn verboden, kunnen zeer nadelige effecten hebben op het milieu. Voor waterschappen is het erg duur om de stoffen uit het oppervlaktewater te halen en ze kunnen zelfs in het drinkwater en in de voedselketen terechtkomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer