Nieuw genafwijking rund Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland is een nieuw genetische afwijking bij melkvee vastgesteld. Het 'small calf syndrome' ofwel 'klein kalf syndroom'. Ingrijpen bij dragende stieren is volgens Nieuw-Zeelandse grootste fokkerijorganisatie LIC niet nodig.

Afwijkende kleine kalveren komen ook voor bij het Belgisch Blauwe-rundveeras. Bij Holsteiners en kruislingen was de relatie tot nog toe niet gelegd. In Nieuw-Zeeland lijkt bewijs gevonden dat de populatie er wel onder lijdt.

Kalveren worden kleiner geboren en groeien op met verkeerde verhoudingen in de bouw van het skelet en de benen.

Howie

Meest in het oog springend als dragende stieren zijn de populaire kruislingstier Howie’s Checkpoint en de Holstein Frisian stier Puketiro Frostman. Van beide stieren zijn afgelopen najaar, Het Nieuw-Zeelandse voorjaar, meer dan 400.000 inseminaties uitgevoerd.

Criticasters van LIC willen nu dat stieren die aantoonbaar drager zijn van het gen, uit de paringsprogramma's worden gehaald. Ook stieren uit het fokprogramma van LIC haar concurrent, CRV Ambreed, zijn drager van het gen.

Inseminaties

Naar schatting zijn met dragende stieren van CRV Ambreed vorig jaar zo'n 60.000 inseminaties uitgevoerd. Beide fokkerijorganisaties wil de stieren die het gen dragen, blijven gebruiken.

Voor zover bekend komt het 'kleine kalveren syndroom' niet voor in de Nederlandse en Europese Holsteinpopulatie. Die is deels wel verwant met de Nieuw-Zeelandse, maar in beperkte mate.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer