Rechter+erkent+octrooi+paarse+radijskiem
© Koppert Cress

Rechter erkent octrooi paarse radijskiem

Cresco moet stoppen met het telen van paarse radijskiemen. Dat heeft het Haagse gerechtshof gisteren bepaald. De rechter bepaalde dat het telen van dit gewas in strijd is met het octrooi dat Taste of Nature heeft.

De rechter heeft Cresco opgedragen om binnen vijf werkdagen iedere inbreuk op het octrooi te staken op straffe van een dwangsom per overtreding. Feitelijk betekent dit dat zij de productie moeten staken.

Het gerechtshof vernietigt met deze uitspraak het vonnis dat de voorzieningenrechter in januari 2012 deed. Destijds oordeelde de rechter dat de eigenschappen van de radijs niet octrooieerbaar waren. Koppert Cress ging daarop in hoger beroep, waarvan gisteren uitspraak werd gedaan.

Opgelucht

Rob Baan, directeur van Koppert Cress is opgelucht: 'Het was ons eigen idee en wij hebben veel geld gestoken in de veredeling. We konden geen kwekersrecht krijgen en het enige alternatief was een duur patent bouwen. We kunnen nu eindelijk onze gemaakte kosten terugverdienen.'

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer