Spanning op aardappelmarkt neemt toe

De eerste fritesgeschikte aardappelen in België en Duitsland worden waarschijnlijk pas in week 28 gerooid. Dat betekent dat verwerkers voor hun grondstof nog langer afhankelijk zijn van oogst 2012.

Het is volgens Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) maar de vraag of de voorraad bewaaraardappelen van oogst 2012 wel toereikend is voor de verwerkers.

Ondanks de spanningen op de markt zijn de noteringen van de handelsbeurs in Rotterdam en de regionale landbouwbeurzen vooral vast en prijshoudend. Afhankelijk van het ras en de kwaliteit varieert de actuele marktprijs van 28 euro voor Bintje tot 30 euro per 100 kilo voor bijvoorbeeld Ramos.

Weinig aanbod

Veel aanbod bij telers van fritesgeschikte aardappelen onder de 30 euro per 100 kilo lijkt er niet meer te zijn. Uitzonderingen daargelaten zijn verwerkers nog steeds niet bereid om veel meer te betalen.

De beste consumptieaardappelen zijn veelal verladen naar Engeland. Afnemers moeten het daarom met een iets mindere kwaliteit doen, aldus BAI. De aanhoudende vraag vanuit Zuid-Europa en nu ook vanuit Rusland zorgt voor extra druk op de markt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer