Rli: 'Agrarisch natuurbeheer groot fiasco'

Agrarisch natuurbeheer is 'op een groot fiasco uitgelopen'. Dat is de belangrijkste conclusie uit het advies van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) dat vanmiddag wordt gepresenteerd, meldt Trouw.

Aan de regeling die duizenden boeren van natuursubsidies voorziet moet een einde komen. Boeren tasten door gebruik van mest en gewasbeschermingsmiddelen datzelfde landschap juist aan, oordeelt de adviesraad.

Alleen boeren in de directe omgeving van natuurreservaten die bereid zijn tot vergaande milieumaatregelen moeten nog geld krijgen, stelt het Rli.

Herijken

Het kabinet had om advies gevraagd, omdat de regering natuurbeleid wil herijken. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1990, toen minister Gerrit Braks in zijn Natuurbeleidsplan de Ecologische Hoofdstructuur introduceerde.

De commissie onder leiding van ex-minister Agnes van Ardenne concludeert in rapport 'Onbeperkt Houdbaar' dat het agrarisch natuurbeheer 'op een groot fiasco is uitgelopen'.

Biologische verarming

De afgelopen twintig jaar is daar een miljard euro aan uitgegeven, hoewel er tegelijkertijd een volgens de adviesraad dramatische biologische verarming plaatsvond door intensivering van de landbouw.

De raad vindt dat die financiering van 'ineffectief agrarisch natuurbeheer' moet stoppen. Alleen boeren die bereid zijn de grondwaterstand te verhogen, die bemesting en middelengebruik sterk terugdringen en vlak bij natuurreservaten werken, moeten nog subsidie krijgen.

Klik voor complete Rli-rapport op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer