Gelijkspanning+bewijst+besparing+voor+teler
© Nieuwe Oogst

Gelijkspanning bewijst besparing voor teler

De officiële opening van het gelijkspanningsnetwerk vond gisteravond bij sierteler Jaap Vreeken in Rijsenhout plaats met een druk op de knop van de gelijkrichter. Dit kastje zorgt voor omzetting van wisselspanning naar gelijkstroom.

Exact twee minuten na de inschakeling gingen de 48 aangepaste assimilatielampen branden. De proef bij Vreeken wordt gezien als de grootste test met gelijkstroom wereldwijd.

Naar schatting kan gelijkstroom de kosten van belichting in de kas met 15 tot 20.000 euro per hectare verlagen.

Jaap Bond

Gedeputeerde Jaap Bond van Noord-Holland en wethouder John Nederstigt van Haarlemmermeer verrichten de openingshandeling. De proef is de eerste stap in de ontwikkeling van een proeftuin in de Haarlemmermeer met een 'slim' energienetwerk op basis van gelijkspanning, genaamd DC=DeCent.

'Ik dank familie Vreeken dat zij hun nek uitgestoken hebben met dit project. Als tuinders het voordeel van een innovatie eenmaal zien, kan het razendsnel gaan in deze sector', zei Bond.

Besparing

Het gelijkspanningsnet bij de sierteler is afgelopen belichtingsseizoen al deels gebruikt voor 48 belichtingsarmaturen die op gelijkstroom kunnen branden. Hiervoor is speciale voorschakelapparatuur toegepast.

De eerste metingen wijzen al op energiebesparing. De gelijkstroomapparatuur vraagt veel minder watts dan traditionele voorschakelapparatuur. Dat betekent ook dat er veel minder dikke kabels nodig zijn, dus een besparing op koper.

Conversies

Het belangrijkste voordeel bij gelijkstroom is dat er minder conversies nodig zijn van energiebron tot eindgebruiker, wat het energieverlies beperkt.

Het project wordt gedragen door vele partijen, waaronder Stallingsbedrijf glastuinbouw Nederland (SGN), Joulz, Kas als energiebron, productschap Tuinbouw, provincie Noord-Holland, gemeente Haarlemmermeer, ministerie van EZ en DC Direct Current.

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer