'Planten communiceren ondergronds'

Planten gebruiken ondergrondse netwerken van schimmels om hun buren voor een bladluisaanval te waarschuwen. Dat concluderen Britse onderzoekers van het Rothamsted Research Institute, James Hutton Institute en de University of Aberdeen.

Wetenschappers kwamen tot deze conclusie na proeven met groepen bonenplanten in combinatie met ondergrondse draadvormige schimmels die tussen de wortels van de verschillende planten groeien.

Als onderdeel van het experiment werd een plant in elke groep besmet met bladluizen. Planten scheiden een reeks van chemische stoffen af om bladluizen af ??te weren en wespen, een van vijanden van de bladluis, aan te trekken.

Verbonden

Onderzoekers constateerden dat planten die niet zelf werden 'aangevallen', maar via het schimmelnetwerk wel verbonden waren met een besmette bonenplant, ook de defensieve chemische stoffen begonnen af te scheiden.

Planten die niet via het schimmelnetwerk met de getroffen plant waren verbonden, maakten deze chemische stoffen niet aan.

Wapen

Als het natuurlijke communicatiekanaal van de planten bij de teelt kan worden gebruikt, dan vormt het een nieuw wapen in de strijd tegen insectenplagen, aldus de wetenschappers.

Eerder onderzoek had al aangetoond dat planten chemisch kunnen communiceren via de lucht. Onderzoekers plaatsten daarom nu zakken over de planten om de bovengrondse communicatie uit te sluiten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer