Biobrandstof uit agrarisch restmateriaal

WBS heeft een procedé ontwikkeld om groene reststromen, zoals agrarisch restmateriaal, om te zetten in biobrandstof. WBS is een samenwerkingsverband van drie agrarische ondernemers in de kop van Noord-Holland.

De realisatie van de Biolake pilotplant in Den Helder is een feit. In de pilotplant is agrarisch restmateriaal, riet en bermgras om te zetten in hoogwaardige biobrandstof, genaamd Biopellets.

Het proces is gebaseerd op torrefactie en pelletisering. Torrefactie maakt hout en houtachtige materialen door verhitting zo bros dat ze goed te vermalen zijn en bovendien ongevoelig worden voor vocht.

Modulaire opbouw

De torrefactiesystemen die momenteel in gebruik zijn, zijn grote installaties die alleen hout als grondstof voor de brandstofpellets kunnen verwerken.

Belangrijke innovaties in het Biolake-ontwerp zijn de modulaire opbouw, de verwerkingsmogelijkheid van verschillende types agrarische reststromen en de grote energie-efficiëntie.

Testinstallatie

Voorafgaand aan het project hebben de initiatiefnemers op eigen kosten een testinstallatie gebouwd. Daarbij zijn hooi, stro en riet als grondstoffen gebruikt.

De brandstof is te gebruiken in pelletkachels bij bedrijven en particulieren. Ook is het geschikt voor grote verwarmingssystemen voor bijvoorbeeld kassen en sporthallen.

De realisatie van de Biolake pilotplant is mede tot stand gekomen door subsidie vanuit het Europese Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer