HDSR: minder schouwen, meer vertrouwen

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) heeft met waterbedrijf Vitens, ProRail en provincie Utrecht afspraken gemaakt over de uitvoering van onderhoud aan watergangen en de controle daarop.

Onder het motto ‘vertrouwen in plaats van schouwen' wil het waterschap minder intensief schouwen achteraf, maar vooraf afspraken maken en uitgaan van vertrouwen. Om te kijken of dit haalbaar is, loopt er een proef.

Het gaat hierbij zowel om het jaarlijks onderhoud als om de controle op diepte- en profiel van de sloten in een bepaald gebied, die eens in de vier jaar plaatsvindt.

Niet op tijd

Tijdens de controle van het waterschap op het onderhoud bleek regelmatig dat (semi-)overheden het onderhoud niet op tijd uitvoeren. Oorzaak hiervan is de interne werkplanning, uitbesteding en plancyclus. Daarom worden nu vooraf afspraken gemaakt over het type onderhoud en het moment van uitvoering.

Door vooraf afspraken te maken over de uitvoering hoeft het waterschap achteraf minder intensief te controleren. Ook verstuurt het waterschap geen standaard schouwbrieven meer. Dat spaart alle partijen tijd en werk, meldt De Stichtse Rijnlanden.

Controle

Praktisch houdt de proef in dat de betrokken partij het onderhoud uitvoert, het werk van de aannemers zelf controleert en aan het waterschap meldt dat het werk is uitgevoerd. Eventueel voert het waterschap zelf nog een controle uit.

De proef loopt twee jaar. De Stichtse Rijnlanden evalueert ieder jaar. Als de proef succesvol blijkt, breidt het waterschap de werkwijze uit naar andere partijen in het werkgebied zoals gemeenten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer