PPP-Agro: veel onbetaalde rekeningen

'De helft van de melkveehouders heeft moeite de rekeningen op tijd te betalen', stelt Klaas de Jong van PPP Agro Advies. Na Accon AVM geeft nu ook zijn advies- en accountantsbureau dat signaal af.

PPP%2DAgro%3A+veel+onbetaalde+rekeningen
© Nieuwe Oogst

De melkprijs inclusief nabetaling komt naar verwachting 3 cent per kilo lager uit dan 2011, terwijl de voerkosten 2 cent per kilo hoger uitkomen. Dat geeft over heel 2012 een margedaling van 5 cent per kilo melk.

'De 1,5 cent die overblijft is voor melkveehouders, die de maximale stand van de rekening-courant hebben bereikt, ontoereikend om alle rekeningen te kunnen betalen', stelt De Jong.

Intensieve melkveehouders

Hij schat dat dit op ruwweg de helft van alle melkveebedrijven in Nederland het geval is. 'Met name intensieve melkveehouders, die veel voer moeten aankopen en boeren met een tegenvallende maïsoogst, kampen met problemen'

Voor de melkveehouders gloort er overigens licht aan de horizon. In december krijgen ze gemiddeld 2,5 cent per kilo melk aan bedrijfstoeslag.

Voerprijzen

Bovendien verwacht De Jong voor 2013 geen stijging van de voerprijzen en een melkprijs die 2 tot 3 cent hoger ligt dan 2012.

• Klik voor complete cijferoverzicht op bijgesloten pdf

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer