Windgroep+Goeree%2DOverflakkee+gestart
© Windgroep

Windgroep Goeree-Overflakkee gestart

Tientallen boeren met lokale initiatieven op Goeree-Overflakkee richten met energiecoöperatie Deltawind, energiebedrijven Eneco en Nuon, Staatsbosbeheer, projectontwikkelaar Kemperman de Coöperatie Windgroep Goeree-Overflakkee op.

Doel van Windgroep is om de windopgave van de Zuid-Hollandse eilanden te realiseren. Gemeente Goeree-Overflakkee moet voor 2020 260 MegaWatt aan vermogen leveren. De coöperatie gaat vrijdag officieel van start.

Vorig jaar zijn de initiatiefnemers van diverse windenergieplannen bij elkaar gaan zitten om een eilandbreed plan voor de windopgave te maken. Daarbij is expliciet uitgesproken dat het windplan ook baten moet opleveren voor het eiland zelf.

Opbrengsten

Voorzitter Arjan van den Tol van Windgroep: 'Het doel is om met alle partijen een overeenkomst te tekenen met als uitgangspunt een optimaal plan voor Goeree-Overflakkee.'

Daarbij staan opbrengsten die ten goede komen aan de verduurzaming van het eiland centraal. 'Maar voor lokale ondernemers tevens een kans om hun bedrijf op een duurzame wijze te verbreden.'

Opgave

Iedere provincie in Nederland moet bijdragen aan de doelstellingen voor realisatie van windenergie. Volgens provincie Zuid-Holland moet voor 2020 730 MegaWatt worden opgewekt, deels in het havengebied van Rotterdam en deels in de randzone van Goeree-Overflakkee.

Eind vorig jaar hebben provincie en gemeenten in een bestuursakkoord afgesproken dat er ruimte is voor 260 MegaWatt op Goeree-Overflakkee.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Weer

 • Woensdag
  18° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  22° / 11°
  40 %
Meer weer