Grasopbrengst verschilt enorm

De grasopbrengst en mineralenbenutting kunnen per perceel 30 tot 40 procent verschillen. Dat blijkt uit een nauwkeurige manier van grasopbrengst meten bij twee Utrechtse melkveehouders.

Grasopbrengst+verschilt+enorm
© Nieuwe Oogst

Het experiment ‘Wegen is meten’ werd vorig groeiseizoen uitgevoerd bij de melkveehouders Johnny van Eck in Langbroek en Coen Overvest in Doorn. Bij beide boeren werd de opbrengst en bemesting per snede van één maaiperceel gevolgd.

De opbrengst van de sneden werd bepaald via het wegen met een weegwagen, in combinatie met drogestofgehaltebepaling (ds-bepaling) via monstername. Bij de tweede snede werd gemeten met een hakselaar met opbrengstmeting en ds-bepaling via een sensor.

Loonbedrijf

De uitvoering lag in handen van Hans Dirksen van Dirksen Management Support en Herman van Schooten van Wageningen UR, in samenwerking met loonbedrijf Jan de Heus en mechanisatiebedrijf Van Westrenen.

‘Wegen is meten’ is een onderdeel van het Lami-project ‘Haal meer uit gras’, gericht op graslandgebruik en een betere ruwvoerbenutting.

Evenwichtbemesting

‘Meer kennis over de graslandopbrengst helpt de boer een betere balans te vinden tussen de bemesting en de onttrekking van mineralen. Dat brengt evenwichtbemesting dichterbij’, stelt onderzoeker Herman van Schooten, van Wageningen UR.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer