Dierenartsen halveren antibioticagebruik

Dierenartsen in Nederland hebben de reductiedoelstelling van 50 procent antibioticagebruik in de veehouderij die voor 2013 geldt, al in 2012 gerealiseerd. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD).

Die halvering komt volgens de KNMvD door goede samenwerking tussen overheid, veehouderij en dierenartsen. De brancheorganisatie pleit er dan ook voor om deze aanpak voort te zetten.

Door veearts en boer zijn de omstandigheden waarin dieren worden gehouden zodanig verbeterd dat gezondheid en welzijn van de dieren is bevorderd. Mede daardoor is de noodzaak tot het toedienen van antibiotica aanzienlijk verminderd, stelt de KNMvD.

Reductiedoelstellingen

De brancheorganisatie blijft de reductie ook zelf monitoren en is van mening dat er ook specifieke reductiedoelstellingen per sector moeten worden vastgesteld. Naast bovenstaande is het gebruik van bedrijfsgezondheid- en behandelplannen verplicht ingevoerd.

Hierdoor zijn de dierenartsen formeel en direct sturend voor wat betreft het antibioticagebruik en werkt elke veehouder maar met één veearts.

Inzicht

Ook heeft de KNMvD richtlijnen opgesteld om de dierenarts houvast te bieden in situaties waarin verschil van inzicht met de sector ontstaat. Deze richtlijnen geven onder meer aan wanneer en hoe antibiotica in te zetten.

De regel is 'doen daar waar het moet, laten daar waar het kan'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer