KNMI: koudste maart in kwart eeuw

Maart is sinds 1987 niet zo koud geweest, meldt het KNMI. Verder was de maand droog. De laatste tien dagen van maart waren de koudste in ruim een eeuw sinds de meetgegevens bekend zijn.

De maand begon echter met lenteachtig weer. Op 5 en 6 maart lagen de temperaturen tussen 15 en 18 graden. Daarna was het tot het einde van de maand beduidend kouder met bijna dagelijks lichte of matige vorst en soms ook sneeuw of ijzel.

Het weer herinnerde in alles aan de winter, geeft het KNMI aan. Door de krachtige tot soms stormachtige oostenwind was het vooral voor het gevoel bijzonder koud.

Gevoelstemperaturen

Tussen 22 en 26 maart lagen de gevoelstemperaturen tussen -10 en -15 graden, waarden die eind maart zelden voorkomen. De laagste werkelijk gemeten temperatuur was -13,3 graden op 13 maart.

KNMI noteerde in De Bilt op 11 maart zowaar nog een ijsdag, heel uitzonderlijk zo laat in het seizoen. Op een ijsdag blijft de temperatuur gedurende het hele etmaal onder nul.

IJsdagen

Langs de oostgrens werden tussen 10 en 12 maart zelfs drie ijsdagen op rij gemeld, terwijl de maand ook hier gewoonlijk geen ijsdagen telt. De Bilt noteerde negentien vorstdagen met een minimumtemperatuur onder nul tegen acht dagen normaal.

Door de harde tot stormachtige oostenwind en de vorst vormden zich langs onze kust bijzondere ijsvormen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer