Zuid-Hollandse EHS naar 2027

Provincie Zuid-Holland stelt de aanleg van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) in Zuid-Holland verder uit tot 2027. Aanvankelijk was 2021 de einddatum. Hiermee wil de provincie alsnog het beoogd aantal hectares aanleggen.

Voor het Veenweidepact in de Krimpenerwaard betekent dit dat de 2.450 hectare overeind blijft, meldt een woordvoerder van de provincie. '2027 is ook de Europese deadline voor Kaderrichtlijn Water. Veel natuurdoelen hebben ook met waterkwaliteit te maken.'

Ook voor de andere EHS-gebieden geldt dat de termijn om de natuur aan te leggen met zes jaar wordt uitgesmeerd. Voorbeelden daarvan zijn de aanleg van de Gouwe Wiericke (1.500 hectare), de Meijegraslanden (500 hectare) en Deltanatuur (600 hectare).

Europese verplichting

In totaal gaat het om 6.000 hectare EHS. Eerder schrapte de provincie al 3.000 hectare waarvoor geen Europese verplichting geldt. Deze stap is een uitvloeisel van het regeerakkoord tussen PvdA en VVD.

In het regeerakkoord staat dat de EHS volledig wordt aangelegd, inclusief de robuuste verbindingszones. Verder staat in het stuk dat er 'meer tijd' voor de EHS wordt genomen. Dat wordt in Zuid-Holland tot 2027.

Bijdragen aan natuur

De extra zes jaar wordt benut om het benodigde geld te vinden. De provincie wil nu dat grondeigenaren, natuurbeheerders, gemeenten en waterschappen voor 30 procent aan de natuur moeten bijdragen.

Lees meer hierover deze week in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer