Murk: voedselschandalen vooral mediahype

De media blazen de kwesties rond voedselschandalen op, vindt hoogleraar milieutoxicologie Tinka Murk van Wageningen UR.

'Er is een groot verschil tussen potentieel en werkelijk risico', meent Murk. Het kan wel zo zijn dat een bepaalde stof kankerverwekkend is, maar dat wil niet zeggen dat iedereen die die stof binnenkrijgt, kanker krijgt.

'Veel hangt af van de blootstelling. Pas wanneer de dosis die iemand binnenkrijgt boven bepaalde grenzen uitkomt, wordt het risicovol', legt de hoogleraar uit.

Aflatoxine

Murk haalt het voorbeeld aan van de aflatoxine die via beschimmelde maïs in melk terechtkwam. 'Aflatoxine is inderdaad een zeer giftige stof die je het liefst niet binnenkrijgt. Wereldwijd hebben wetenschappers een veilige grenswaarde vastgesteld.'

'Europa heeft de norm nog veel lager gesteld om het risico nog meer te verkleinen. Door controles is deze stof op tijd opgemerkt en hebben mensen dus niet te veel binnengekregen.'

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer