Taskforce+tegen+voedselfraude
© Jan Pit

Taskforce tegen voedselfraude

Er komt een taskforce om voedselfraude tegen te gaan. Dat hebben EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven besloten.

Het vertrouwen van de consument in Nederlands voedsel moet worden hersteld, vindt Dijksma. De recente incidenten rondom paardenvlees en aflatoxine zijn aanleiding om een taskforce in het leven te roepen.

Deze stuurgroep moet ervoor zorgen dat informatie-uitwisseling tussen de overheid en het bedrijfsleven wordt verbeterd. Kwaliteitssystemen moeten worden aangescherpt en de communicatie richting de consument verbeterd.

Rotte appels

Ook moet bedrijven meer verantwoordelijkheid nemen. 'De supermarkten moeten ervoor zorgen dat zij weten wat in de producten zit die zij verkopen', benadrukt Dijksma. 'En het bedrijfsleven moet verdachte partijen niet gebruiken en de rotte appels in de keten uitbannen.'

De staatssecretaris en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven stelden vast dat partijen vlees over te veel schijven gaan. 'De keten moet korter en over minder schakels voordat het vlees bij de consument is.'

Straf

Dijksma wil dat overtreders effectiever worden gestraft. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is verantwoordelijk voor de opsporing en handhaving. Maar, geeft Dijksma aan, het bedrijfsleven moet bij verdachte praktijken ook zelf alarm slaan.

In de komende weken komt het bedrijfsleven met een voorstel over wie in het taskforce zitting nemen.

Overleg

Dijksma voerde onder meer overleg met Marc Jansen (CBL), Albert Jan Maat en Hans Huijbers (beiden LTO) en Henny Swinkels van de VanDrie Group. Maat geeft aan dat LTO het initiatief van harte ondersteunt en ermee aan de slag gaat.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  34° / 21°
  10 %
 • Woensdag
  34° / 21°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 22°
  80 %
Meer weer