'Taxatie ganzenschade enorm belangrijk'

Volgens boeren zijn moment en manier van taxeren bij schade door ganzen erg belangrijk. Dat bleek maandagavond tijdens een informatiebijeenkomst van agrarische natuurvereniging 't Onderholt in Toldijk.

Volgens Jos Roemaat, voorzitter van de APNL (Agrarisch en Particulier Natuur- en Landschapsbeheer) en deelnemer aan het G7-akkoord, moeten de taxaties beter verlopen. Hoe dit gaat gebeuren, is nog niet bekend. 'Het moet veel eenvoudiger.'

Daarnaast kunnen de schades per jaar sterk schommelen. Ook is het de vraag of het bedrag elk jaar wel afdoende is. Schade van 12.000 euro in het ene jaar en 30.000 euro in het andere jaar komt voor.

Schade groter dan verwacht

Verder kan de schade ook groter zijn dan verwacht, doordat niet alles in het verleden is gemeld. Verder zijn er schommelende voerprijzen, die moeten worden gecompenseerd, stellen melkveehouders tijdens de bijeenkomst.

Roemaat deelt de zorgen van de ondernemers. 'Maar dit is de enige manier om de ganzenbestrijding te doen.'

Herzien

In augustus 2012 waren er 500.000 overzomerende ganzen in Nederland. Doel is om dit aantal terug te brengen naar 100.000, in vijf jaar. Als dit niet wordt gehaald, moet de aanwijzing van de rustgebieden ook worden herzien.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer