PvdD vindt ganzen doden te duur

Het doden van ganzen is niet alleen zeer dieronvriendelijk, maar ook erg duur. Het vergoeden van de schade die de ganzen veroorzaken aan landbouwgewassen lijkt zelfs goedkoper, stelt de Partij voor de Dieren (PvdD) in Zuid-Holland.

In Zuid-Holland is het afschot van zomerganzen opgelopen van 21.900 in 2009 naar 28.470 in 2011. Het aantal dieren steeg van 80.500 naar 107.000, net als de schade aan gewassen: van 170.546 naar 311.509 euro.

De PvdD concludeert dat het doden van ganzen niet het gewenste effect heeft. 'Schade aan gewassen neemt eerder toe dan af.'

Kosten

Uit antwoorden van toenmalig staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu op vragen van de PvdD blijkt dat de kosten voor de overheid per te vergassen gans 6,40 euro bedragen, meldt de partij op haar website.

'Ruim een half miljoen ganzen vergassen kost dus ruim 3,5 miljoen euro. De geleden schade bedraagt nu volgens de informatie landelijk ongeveer 2 miljoen euro. Het doden van de ganzen is dus dweilen met de kraan open.'

Diervriendelijk

De PvdD wil dat provincie Zuid-Holland diervriendelijke methoden introduceert om de ganzen te verjagen. Het huidige beleid van 'steeds meer afschot' biedt volgens de partij geen oplossing.

'Daar komt bij dat de in het ganzenakkoord voorgestelde methode om ganzen te doden met gebruik van CO2 niet alleen een zeer dieronvriendelijke, maar ook nog eens een arbeidsintensieve en dure methode is, die veel dierenleed veroorzaakt en wettelijk niet eens is toegestaan.'

De partij vraagt het provinciebestuur daarom het doden en vergassen van ganzen te heroverwegen en te onderzoeken of de geleden schade vergoed kan worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer