'Breuk beheercontract schaadt vertrouwen'

Provincie Groningen schaadt het vertrouwen van boeren ernstig door de spelregels gedurende het beheercontract te veranderen. Dit bezwaar maakte BoerenNatuur vanmiddag tegen het bevriezen van de tarieven voor beheervergoedingen agrarisch natuurbeheer 2013.

Vanaf 2009 tot en met 2011 is jaarlijks een tarief berekend. Nu gaan de provincies, vanwege bezuinigingen op het ILG-budget, over op een stelsel met een vaste vergoeding voor meerder jaren. Zo besloten Gedeputeerde Staten Groningen de tarieven voor beheerjaar 2013 vast te stellen op het niveau van 2011.

Geen mogelijkheid

Volgens BoerenNatuur is er sprake van contracbreuk. 'De boer heeft niet de mogelijkheid om het contract te beëindigen', zei secretaris Nerus Sytema van BoerenNatuur tijdens de hoorzitting van Commissie Rechtbescherming.

De provincie vindt dat er geen sprake is van contractbreuk.

Geen contractuele verplichting

'Zowel in de regeling als in de beschikking subsidieverlening is vermeld dat de tarieven jaarlijks worden vastgesteld. Er staat niet dat de tarieven ook jaarlijks worden aangepast. Dat er in de jaren 2009 tot en met 2011 financiële ruimte was om de tarieven naar boven bij te stellen, betekent niet dat dit een contractuele verplichting is.'

2.000 euro

De bevriezing treft met name akkerbouwers in hun portemonnee. Door de ingreep ontvangt een akkerbouwer die 5 hectare akkerranden beheert jaarlijks 2.000 euro minder aan beheervergoedingen, schat Sytema.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer