%27Te+veel+marktmacht+in+paar+handen%27
© Foto: Nieuwe Oogst

'Te veel marktmacht in paar handen'

De handel van veel grondstoffen is in handen van enkele grote bedrijven. Dat blijkt uit een rapport van de Fairtrade Foundation.

Zes grote bedrijven verhandelen twee derde van de suiker in de wereld, staat in het rapport.

Drie bedrijven hebben 40 procent van de totale koffieverkoop in handen, acht bedrijven gaan over de handel in cacao en chocolade, zeven bedrijven verhandelen 85 procent van de theeproductie en vijf gaan over de verkoop van bananen.

Prijsschommelingen

Volgens de Fairtrade Foundation heeft een handvol multinationals haar greep op de wereldmarkt verstevigd. 'Dat kan leiden tot grote prijsschommelingen, hogere voedselprijzen maar slechtere prijzen voor boeren, zegt Michael Gidney van Fairtrade Foundation.

'Grote bedrijven kunnen door hun marktmacht de keten gaan dicteren waardoor boeren gedwongen worden te leveren tegen lage prijzen.'

G8

De G8-landen (Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de VS) vergaderen in juni. Gidney hoopt dat de regeringsleiders deze stand van zaken in de voedselketen zullen bespreken.

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer