Maat%3A+blijven+vechten+voor+eerlijke+prijs
© LTO Nederland

Maat: blijven vechten voor eerlijke prijs

LTO wil er alles aan doen om de misstanden in de keten zoals het eenzijdig aanpassen van leveringsvoorwaarden aan te pakken. Dat zei LTO-voorzitter Albert Jan Maat vandaag op Radio1.

'Zaken als contractbreuk en het onder druk opleggen van leveringsvoorwaarden is niet meer van deze tijd', vindt Maat.

Hij reageert daarmee op een deze week verschenen rapport van het Europese Economische en Sociale Comité waarin wordt gesteld dat het merendeel van de Europese leveranciers te maken heeft met oneigenlijke praktijken door grote retailers.

Niet rusten

Maat stelt dat producenten zich beter moeten kunnen organiseren. 'Maar daarvoor is wel een aanpassing van de mededingingswet voor nodig. LTO zal niet rusten voordat dat voor elkaar is.'

Consument

LTO stelt ook dat de misstanden in keten ook de consument schaden. 'Met de constante druk op de leveranciers en het verlagen van de prijzen kunnen boeren en tuinders niet investeren in duurzaamheid. Dat is nadelig voor de consument die een betrouwbaar en duurzaam product wil', aldus Maat op Radio 1

Licht

Maat ziet wel licht aan het einde van de tunnel. 'Met het Beter Leven kenmerk en de keurmerk Fair Produce in de champignonteelt hebben we stappen gemaakt. De supermarkten waren in het begin huiverig omdat de consument iets meer zou moeten betalen maar willen nu allemaal meedoen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  17° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  15° / 12°
  70 %
Meer weer