Informatie Natura 2000 onvolledig

Volgens Annelies Freriks, hoogleraar natuurbeschermingsrecht, heeft de Nederlandse overheid de standaardgegevensformulieren (SDF) met de in Natura 2000-gebieden voorkomende natuurwaarden onvolledig ingevuld, bij het aanmelden van de gebieden in 2004 bij de Europese Commissie in Brussel.

Dat bleek gistermiddag tijdens de discussiebijeenkomst in het provinciehuis in Zwolle over Natura 2000. Volgens Freriks is met deze onvolledige informatie geen nulmeting te hanteren van hoeveel en welke natuurwaarden - de habitats - in de gebieden voorkomen.

Door deze constatering is een goede vergelijking van hoe natuur zich sinds 2004 heeft ontwikkeld niet goed mogelijk.

Volgens Nico Gerrits van IQuatro is Nederland niet verplicht om natuurwaarden in stand te houden, als deze niet op de standaardgegevensformulieren staan. Gerrits gaf in Zwolle aan dat eurocommissaris Potocnik heeft gemeld dat de informatie in het formulier cruciaal is voor het vaststellen van gebiedsspecifieke instandhoudingsmaatregelen. 'Nederland ontkent ten onrechte het belang van het SDF bij vaststelling van de maatregelen.'

Freriks concludeerde dat de problemen en maatregelen rond Natura 2000 moeten worden opgelost op basis van goede informatie. Nico Gerrits verwees de twee gebruikte rekenmodellen voor het bepalen van de stikstofdepositie van veebedrijven op Natura-gebieden naar de prullenbak.

Lager

Ook is volgens hem de berekeningsmethode van de kritische depositiewaarde op de natuur niet te gebruiken. Hoe lager deze waarde is, hoe gevoeliger de planten zouden zijn voor stikstofdepositie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer