Pilot boerenmeren Veenkoloniën

Commissie Water voor de Veenkoloniën adviseert onder meer boeren en waterschappen de mogelijkheden voor boerenmeren in de Veenkoloniën te onderzoeken. Dat staat in het rapport dat deze week werd gepresenteerd.

De landbouw in het 80.000 hectare grote gebied is zeer afhankelijk van de aanvoer van IJsselmeerwater, stelt de commissie.

Nu de landbouw in het gebied insteekt op een hogere productie - 15 ton suiker, 15 ton zetmeel en 10 ton tarwe per hectare - is een onzekere wateraanvoer onverantwoord, vinden de opstellers.

Daarom wil de agenda voor de Veenkoloniën toe naar een minder afhankelijk watersysteem. Daarin staat de landbouw centraal en biedt het hoofd aan veranderingen in het klimaat, zoals verdroging en wateroverlast en verbetert de waterkwaliteit verder.

Vergroeningseisen

De waterreservoirs op landbouwgrond en grotere waterbekkens kunnen worden gevuld met water in natte perioden. Boeren kunnen de opslagcapaciteit rendabel maken door ze te combineren met de GLB-vergroeningseisen, stelt de commissie voor.

De adviescommissie verwacht voor een aantal pilotprojecten geld uit het Innovatieprogramma Landbouw Veenkoloniën. Oud-staatssecretaris Henk Bleker (EL&I) zegde hiervoor 5 miljoen euro toe.

? Klik voor complete rapport op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer