Groter bedrijf houdt stal over

Een groot veebedrijf met 1,4 miljoen kilo melk haalt gemiddeld een hogere marge dan een kleiner melkveebedrijf met 5 ton melk. De marge bedraagt gemiddeld drie cent. Over 35 jaar gerekend kan deze drie cent een nieuwe ligboxenstal schelen.

Groter+bedrijf+houdt+stal+over
© Nieuwe Oogst

Dat stelde Andries-Jan de Boer van Accon avm maandag tijdens de gezamenlijke bijeenkomst van de vijf LTO Noord-afdelingen Rheden, Arnhem-Renkum, Brummen, Voorst en Apeldoorn.

Hij vergelijkt kleinere melkveebedrijven met 5 ton melk met die met 1,4 miljoen kilo melk. Kanttekening is dat het grote bedrijf niet fors is gefinancierd met vreemd geld: 1,36 cent per kilo melk.

Voor het bedrijf met 5 ton is dit 1,28 cent. Als de financiering van het grote bedrijf hoger was, zou de marge een stuk kleiner zijn.

Generatie

De Boer rekende het effect van een beter draaiend bedrijf met een marge van drie cent over een periode van 35 jaar - een generatie - door. Het bedrijf had in 1990 een quotum van 3 ton en heeft in 2025 850.000 kilo melk.

De melkveehouder kan in totaal 570.000 euro meer besteden en hoeft daarnaast 350.000 euro minder aan rente te betalen in 35 jaar. Dat komt neer op 920.000 euro, oftewel een nieuwe ligboxenstal.

Krapper

Wel werden de marges de afgelopen jaren krapper. 'Bedrijven worden steeds kwetsbaarder', stelt De Boer. Niet iedereen moet volgens hem kiezen voor groei, maar het rendement van groei doorrekenen en doen waar je je goed bij voelt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer