RFC zet lactose op geld

Royal FrieslandCampina (RFC) gaat in de toekomst betalen voor de lactose in de melk van haar ledenmelkveehouders. Ook gaat de zuivelcoöperatie meer betalen voor eiwit en minder voor vet.

RFC+zet+lactose+op+geld
© Nieuwe Oogst

Dat is gisteren bekend gemaakt op de eerste van een serie ledenbijeenkomsten. Meer details worden vanmiddag bekend gemaakt op een persconferentie Duidelijk is dat er waardering komt voor lactose, dat als ingrediënt voor kindervoeding en als drager voor medicijnen als het nieuwe goud wordt gezien.

Waarderingsverhouding

Bronnen melden dat RFC in eerste instantie aanstuurt op een waarderingsverhouding van 1 – 5 – 10 voor respectievelijk lactose, vet en eiwit. Naar 2020 toe gaat de waardering voor lactose nog verder omhoog.

Ook de negatieve grondprijs (kosten voor verwerking van water in de melk) verdwijnt door de nieuwe waardering grotendeels uit de melkgeldberekening.

Veel liters per koe

In grote lijnen komt het erop neer dat boeren met hoge vetgehaltes er iets op achteruit gaan. Sturen op veel liters (lactose) en eiwit per koe wordt aantrekkelijker.

Met het financieel sturen op de samenstelling van de melk, denkt FrieslandCampina beter en sneller in te kunnen spelen op de marktvraag naar producten en ingrediënten.

Onduidelijk is nog wanneer het systeem in gaat. De leden moeten nog groen licht geven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer