CRV: 'Nederlandse fokkerij slaat aan'

De Nederlandse en Vlaamse fokkerijfilosofie van hoge levensproducties en gehaltes slaat internationaal aan. 'We onderscheiden ons met een eigen identiteit, dat wordt gewaardeerd', zegt Sander de Roos van CRV.

Dat de Nederlandse stieren de laatste tien jaar duidelijk beter werden, draagt volgens De Roos sterk bij aan het commerciële succes.

Dat is ook de boodschap van de presentatie '10 jaar Holsteinfokkerij' die CRV in de deze week gestarte ledenbijeenkomsten toont. De titel staat voor de tien jaar die het Vlaamse VRV en CR Delta nu samen zijn.

NVI

De in 2002 tien meest gebruikte zwartbonte stieren zouden nu op NVI gemiddeld 18 punten scoren. De in 2012 tien meest gebruikte stieren komen 202 punten NVI.

Bij roodbont gingen de stieren in die tien jaar vooruit van van 37 naar 187 NVI. ‘Op zowel productie, exterieur als gezondheidskenmerken zijn de stieren tien jaar later duidelijk beter.’

Zorgenkindje

Zorgenkindje blijft de vruchtbaarheid. Bij zwartbont ligt het niveau nagenoeg gelijk aan tien jaar geleden, bij roodbont werd het slechter. In 2002 was dat met 99 gemiddeld bij de tien meest gebruikte roodbonte stieren al laag, in 2012 scoort het rijtje veel ingezette stieren nog maar 97.

‘De invloed van Kian en Fidelity is duidelijk zichtbaar. In ons fokbeleid gaan we hier meer rekening mee houden’, stelt De Roos.

? Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer