Varkenshouderij+zwaait+%27ambassadeur%27+uit
© Angeliek de jonge

Varkenshouderij zwaait 'ambassadeur' uit

De hele varkenskolom was donderdagmiddag vertegenwoordigd in Zeist tijdens het afscheid van Annechien ten Have-Mellema. Tot 1 januari 2013 was zij het boegbeeld van LTO-vakgroep Varkenshouderij.

'Jouw grootste verdienste was dat de buitenwereld meer en meer werd binnengehaald. Jij blogde en twitterde de staldeuren open. Dat was een cultuurbreuk.' Met die woorden beet LTO-voorzitter Albert Jan Maat het spits af tijdens de afscheidsreceptie van Ten Have.

De 'passievolle Groningse' stuurde in haar bestuursperiode onder andere meer dan zevenduizend Twitterberichten de wereld in. Ook schreef ze wekelijks een blog over haar reilen en zeilen.

'Als geen ander gooide Annechien het over een andere boeg. Ze nam critici mee de stal in en zo werden enkelen zelfs enthousiaste bondgenoten', memoreerde Bert van de Berg van de Dierenbescherming. De samenwerking binnen ComfortClass noemt hij een hoogtepunt.

Gouden speld

Voor LTO Noord-voorzitter Siem Jan Schenk is Ten Have vooral de vrouw van de verbinding. 'Acht jaar geleden toen jij voorzitter werd, stond de relatie met de NVV op spanning. Nu is die goed.' Hij decoreerde Ten Have met de gouden LTO-speld.

Ook Foodlog-icoon Dick Veerman sprak Ten Have toe. 'Hadden ze bij de kippen ook maar iemand zoals jij, een doodgewone maar bijzondere vrouw, dan was het met de kip nu beter geweest.'

'Je was op meerdere manieren een ambassadrice voor de varkenshouderij', stelde Siem Korver van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV). Hij noemde specifiek het Verdrag van Noordwijk (stoppen met castreren) en het Verbond van Den Bosch, wat betrekking heeft op het verdienmodel.

Annechien-notes

Speciaal voor haar afscheid bundelde Ten Have haar weblogs in 'de Annechien-notes'. Dee bevatten highlights uit de afgelopen acht jaar, maar zijn ook bedoeld als inspiratiebron.

Ten Have: 'De komende tijd gaan de veranderingen opnieuw in hoog tempo. Mijn advies: zorg dat je erbij bent. Baan je eigen pad en laat een spoor na. Niet alleen praten, maar vooral doen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  50 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  90 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  60 %
Meer weer