Bodemdaling Veendam niet door zoutwinning

De bodemdaling in gemeenten Veendam en Menterwolde wordt niet veroorzaakt door zoutwinning van Nedmag. Dat blijkt uit onderzoek van Arcadis.

Aanleiding voor het onderzoek is een enquête in 2009 gehouden door de bewoners van Borgercompagnie en Tripscompagnie. Hierin constateren zij een toename van schade aan gebouwen door bodemdaling. Er kwamen de laatste jaren 51 schademeldingen binnen bij Nedmag.

Restveen

De onderzoekers stellen nu in het rapport dat de lokale opbouw van de bodem gemakkelijk tot schade aan gebouwen kan leiden. In het gebied komt op veel plaatsen restveen voor. Als de veenlaag onder de fundering tijdens de bouw onvoldoende is verwijderd, kan de fundering op den duur vervormen.

Een andere oorzaak is volgens Arcadis de matige bouwkundige constructie van de gebouwen. Veel gebouwen zijn relatief oud.

Herinrichting Veenkoloniën

Daarnaast zijn voor de Herinrichting Veenkoloniën oppervlaktewaterpeilen aangepast. Voor een klein gebied in het noordelijk deel van het onderzoeksgebied kan dit indertijd tot enige zetting van de ondergrond geleid hebben met risico op gebouwschade, meldt Arcadis.

Provincie Groningen, gemeenten Menterwolde en Veendam, waterschap Hunze en Aa's en Nedmag zijn de opdrachtgevers van het onderzoek. Zij presenteerden vanmiddag het rapport.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer