Gangbare+kip+uit+supermarkt
©

Gangbare kip uit supermarkt

Gangbaar kippenvlees, zoals dat nu wordt geproduceerd, is mogelijk voor 2015 uit het Nederlandse supermarktschap verdwenen. Dat zegt voorzitter Bart-Jan Krouwel van Productschap Pluimvee en Eieren (PPE).

De gehele pluimveesector, inclusief de verwerkende industrie, praat momenteel met de retail over de voorwaarden om een nieuwe vorm van kippenvlees - door de pluimveesector Kip van Morgen genoemd - in het schap te krijgen.

Het is op dit moment nog niet duidelijk of de ‘nieuwe kip’ in aanmerking komt voor een ster van het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming.

Dierenbescherming

Dierenbescherming is in dit stadium van de gesprekken nog niet uitgenodigd om mee te praten over het nieuwe kippenvleesassortiment. Ook andere non-gouvernementele organisaties (NGO's) als Stichting Natuur en Milieu en Wakker Dier praten nog niet mee.

‘Wij willen eerst met de direct betrokkenen, dus pluimveehouders, industrie en supermarkten, vaststellen wat haalbaar is’, zegt Krouwel. Pas daarna komen NGO’s in beeld. Bij de gesprekken zijn onder meer LTO/NOP, NVP, Plukon en Storteboom betrokken.

Gangbare pluimveehouderij

Overigens is het niet zo dat de gangbare pluimveehouderij hiermee helemaal uit Nederland verdwijnt. ‘Er blijven altijd boeren die voor de export produceren. Daar worden vaak geen extra eisen gesteld aan dierenwelzijn.’

Alleen pluimveehouders die produceren voor de Nederlandse markt, komen straks in aanmerking voor een extra beloning.

? Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer