Erwinia op 60 procent hyacintenbedrijven

Uit een enquête van PPO-Lisse blijkt dat 60 procent van de hyacintenkwekers op hun bedrijven weleens te maken heeft met aantastingen van erwinia.

In het kader van het Deltaplan Erwinia deel C voerde PPO-Lisse een enquête uit waaraan zestig hyacintenkwekers meewerkten. Zij beantwoordden vragen over problemen met erwinia op hun bedrijven. PPO-onderzoeker Joop van Doorn gaf onlangs tijdens een slotbijeenkomst van het Deltaplan Erwinia een toelichting op de resultaten van de enquête.

10 procent schade

Van de ondervraagde kwekers is 60 procent weleens geconfronteerd met de gevolgen van erwinia. Op tien bedrijven is de opbrengstschade één of meerdere jaren groter geweest dan 10 procent.

‘Rond de oogst en tijdens het inschuren is de kans op infecties het grootst’, vertelt Van Doorn over erwinia in bloembollen. ‘Vooral als het in die periode warm en vochtig is, kunnen rotte bollen gemakkelijk versmeren met gezonde bollen. Daardoor ontstaan meer problemen en is sprake van echte erwinia-jaren.’

Wel of geen problemen

De enquête wijst uit dat er nog steeds bedrijven zijn die nooit te maken hebben met erwinia. Hoe het kan dat sommige bedrijven juist wel problemen hebben en andere bedrijven juist niet, is een vraag die de onderzoekers nog moeten beantwoorden.

‘We hebben wel aanwijzingen dat bedrijven met een meer gesloten bedrijfssysteem, die onder meer zorgen voor hun eigen uitgangsmateriaal, minder gevoelig zijn. Maar dit is zeker geen vaststaand feit’, aldus Van Doorn.

Niet grijpbaar

De onderzoeker noemt erwinia in hyacinten en de andere bollensoorten als dahlia en zantedeschia een nog niet volledig grijpbaar fenomeen. ‘Er zijn bedrijven die jaren gezond blijven en om niet verklaarbare redenen toch ineens te maken krijgen met een aantasting’, vertelt Van Doorn.

? Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer