NAJK wil alternatieve financiering

De leden van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) zien grote mogelijkheden in het gebruik van alternatieve financieringsvormen naast de gebruikelijke vorm van financiering. Dit bleek uit verschillende discussiebijeenkomsten van NAJK in alle provincies.

NAJK+wil+alternatieve+financiering
© nieuwe oogst

De jonge boeren en tuinders vinden alternatieve financiering een goede aanvulling, die bovendien bij kan dragen aan een vergroting van het draagvlak onder de maatschappij, gezien veel alternatieve financieringsvormen burgers betrekken bij het boerenbedrijf.

Discussiestuk

In mei 2012 behandelde NAJK het discussiestuk ‘Landbouw en bedrijfsovername over 30 jaar’. Uit de discussies die naar aanleiding van dit stuk werden gevoerd, kwam naar voren dat veel jonge boeren potentie zagen in alternatieve financieringsvormen voor de agrarische sector.

Daarom heeft NAJK in oktober en november in het teken gestaan van alternatieve financiering. Hierbij kwamen niet alleen financiering via familie, pacht en erfpacht aan bod, maar ook financiering door burgers en vermogende investeerders.

Verantwoordelijkheid

De jonge boeren en tuinders van NAJK zien een belangrijke rol weggelegd voor banken en accountants in de informatievoorziening over alternatieve financiering. Opvallend is dat de jonge ondernemers hiervoor niet naar de overheid kijken, maar zelf hun verantwoordelijkheid nemen en het met het bedrijfsleven willen oppakken.

Grond of bedrijf hoeven steeds minder vaak in eigendom te zijn. Pachtconstructies en overname van hypotheken, bijvoorbeeld via pensioenfondsen, kunnen misschien uitkomst bieden, zo bleek uit de discussies.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  29° / 15°
  0 %
Meer weer