Staartbijten sturen met voeding

Zowel in voersamenstelling als in voermanagement zitten elementen waarmee staartbijten valt te sturen. Dat concludeert Carola van der Peet-Schwering van Wageningen UR Livestock Research.

Van der Peet-Schwering splitste haar literatuurstudie naar risicofactoren met betrekking tot staartbijten op naar een suboptimale voersamenstelling en voermanagement. Haar bevindingen presenteerde ze tijdens de tweede bijeenkomst van de Werkgroep Krulstaart.

Bij voersamenstelling gaat het met name om het eiwit-, tryptofaan- en zoutgehalte van voer en om onvoldoende maagdarmvulling. Uit de studie van Van der Peet blijkt met name tryptofaan grote invloed te hebben op het gedrag van varkens.

‘Via voeding kunnen we het aantal incidenten met staartbijten niet tot nul terugbrengen, maar met een hoger gehalte aan tryptofaan kan het wel worden verminderd’, is Van der Peets conclusie.

Fermenteerbare vezels

Zeugen en vleesvarkens die meer fermenteerbare vezels krijgen, laten minder oraal en manipulatief gedrag zien. Van der Peet-Schwering maakt daarbij een duidelijk onderscheid tussen ruwe celstof en fermenteerbare vezels.

Ruwe celstof heeft geen grote invloed op het gevoel van verzadiging. Fermenteerbare vezels die onder andere zitten in sojahullen, tarwegries en bietenpulp wel.

Meer informatie uit de tweede bijeenkomst van werkgroep Krulstaart is te vinden op VarkensNet. Daar kunt u ook reageren of uw ervaringen met bijtgedrag en stoppen met couperen kwijt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer