Starten in Duitsland biedt kansen

De mogelijkheden om in Duitsland te gaan boeren zijn minder groot dan voorheen. De grond is duurder. Niettemin zijn er kansen


Daarnaast gaat Duitsland de mestproductie en -afzet koppelen aan grond.
Volgens Freddy Heinzel, advocaat en honorair consul der Nederlanden in het Duitse Kleef, zijn er twee mogelijkheden voor Nederlanders om in Duitsland te gaan ondernemen: emigreren en semigratie, waarbij de agrarisch ondernemer zijn bedrijf in Nederland houdt en locaties over de grens ontwikkelt.

Bij emigratie valt vooral te denken aan deelstaten in voormalig Oost-Duitsland: Mecklenburg-Vorpommern, Saksen-Anhalt en ook Saksen. Volgens Heinzel begint daar de tweede generatie het stokje over te nemen van de boeren, die een voormalig staatsbedrijf hebben overgenomen. Niet alle bedrijven hebben opvolging.

Trappelen

In het westen van Duitsland zijn de bedrijven over het algemeen kleiner. Jongeren staan niet te trappelen om kleine bedrijven met dertig tot veertig koeien over te nemen. Samenvoeging ervan kan wel leiden tot levensvatbare bedrijven. 'Dit biedt ook kansen voor Nederlanders om een fatsoenlijk bedrijf te ontplooien.'

Niettemin zijn er volgens Heinzel kansen voor Nederlanders om in Duitsland te gaan boeren. Nieuwvestiging is vrijwel niet aan de orde. Vaak gaat het om het ontwikkelen van bestaande locaties.

Prijzen

Daarnaast zijn de prijzen van grond toegenomen, vooral in deelstaten in Oost-Duitsland als Saksen en Mecklenburg-Vorpommern. De toename van biogasinstallaties in Duitsland heeft mede een prijsopdrijvend effect op de grond en op de prijzen van maïs.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer